Технология кисломолочных продуктов на растительной основе
Аннотация
Проведено исследование по поиску однокомпонентного кисломолочного продукта, как основы для двухкомпонентного кисломолочного продукта, который удовлетворяет физико-химическим и микробиологическим показателям.
Исследована возможность получения двухкомпонентного кисломолочного продукта, его технология получения. Проведен анализ полученного продукта и сравнение его с йогуртом на коровьем молоке.
В результате проведенных исследований удалось разработать технологию получения кисломолочного продукта из двух видов растительного молока, который обладает положительными результатами по физико-химическому и микробиологическому анализу, образовывает плотный сгусток.
A study to find a one-component fermented milk product as the basis for a two-component fermented milk product that satisfies the physicochemical and microbiological parameters, but does not satisfy the nutritional value was carried out.
The possibility of obtaining a two-component fermented milk product and its production technology has been studied. The obtained product was analyzed and compared with cow's milk yogurt.
As a result of the research, it was possible to develop a technology for obtaining a fermented milk product from two types of vegetable milk, which has positive results in physicochemical and microbiological analysis, forms a dense clot. However, the recipe needs further refinement in order to increase the nutritional value of the product.
Исследована возможность получения двухкомпонентного кисломолочного продукта, его технология получения. Проведен анализ полученного продукта и сравнение его с йогуртом на коровьем молоке.
В результате проведенных исследований удалось разработать технологию получения кисломолочного продукта из двух видов растительного молока, который обладает положительными результатами по физико-химическому и микробиологическому анализу, образовывает плотный сгусток.
A study to find a one-component fermented milk product as the basis for a two-component fermented milk product that satisfies the physicochemical and microbiological parameters, but does not satisfy the nutritional value was carried out.
The possibility of obtaining a two-component fermented milk product and its production technology has been studied. The obtained product was analyzed and compared with cow's milk yogurt.
As a result of the research, it was possible to develop a technology for obtaining a fermented milk product from two types of vegetable milk, which has positive results in physicochemical and microbiological analysis, forms a dense clot. However, the recipe needs further refinement in order to increase the nutritional value of the product.