Технология кисломолочных продуктов на растительной основе

Шенькова Елена Андреевна

Аннотация


Проведено исследование по поиску однокомпонентного кисломолочного продукта, как основы для двухкомпонентного кисломолочного продукта, который удовлетворяет физико-химическим и микробиологическим показателям.
Исследована возможность получения двухкомпонентного кисломолочного продукта, его технология получения. Проведен анализ полученного продукта и сравнение его с йогуртом на коровьем молоке.
В результате проведенных исследований удалось разработать технологию получения кисломолочного продукта из двух видов растительного молока, который обладает положительными результатами по физико-химическому и микробиологическому анализу, образовывает плотный сгусток.

A study to find a one-component fermented milk product as the basis for a two-component fermented milk product that satisfies the physicochemical and microbiological parameters, but does not satisfy the nutritional value was carried out.
The possibility of obtaining a two-component fermented milk product and its production technology has been studied. The obtained product was analyzed and compared with cow's milk yogurt.
As a result of the research, it was possible to develop a technology for obtaining a fermented milk product from two types of vegetable milk, which has positive results in physicochemical and microbiological analysis, forms a dense clot. However, the recipe needs further refinement in order to increase the nutritional value of the product.