Наименования обрядовой пищи в сербском языке: этнолингвистический аспект
Аннотация
Объектом данного диссертационного сочинения стали сербские общенародные и диалектные названия пищи, выполняющей ритуальные функции, а также названия ритуалов, семантически и мотивационно связанных с названиями пищи. Для анализа материала в работе использованы методы «узкой» этнолингвистики: метод семантической реконструкции, идеографического, ономасиологического, системного семантического анализа, выявление семантико-мотивационных параллелей между языковыми фактами и внеязыковыми формами культуры. Источником материала послужили словари сербского языка и фольклорные сербские тексты, а также записи этнографического характера. Анализ материала позволить определить, какие виды пищи в сербской культуре, получают ритуальные функции и обрядовые наименования, провести семантико-мотивационный анализ языковых фактов, охарактеризовать и сопоставить различные обряды с точки зрения особенностей ритуальной лексики – ее количественных и качественных характеристик, выявить концептуальные коды, характерные для наименований обрядовой пищи.
The object of this dissertation work were Serbian national and dialect names of food performing ritual functions, as well as the names of rituals, semantically and motivationally associated with the names of food. To analyze the material, the paper uses the methods of "narrow" ethnolinguistics: the method of semantic reconstruction, ideographic, onomasiological, systemic semantic analysis, the identification of semantic-motivational Parallels between linguistic facts and non-linguistic forms of culture. The source of the material was the dictionaries of the Serbian language and folklore Serbian texts, as well as records of ethnographic character. The analysis of the material allows to determine what types of food in Serbian culture, receive ritual functions and ritual names, to conduct a semantic and motivational analysis of linguistic facts, to characterize and compare the various rites in terms of the characteristics of ritual vocabulary – its quantitative and qualitative characteristics, to identify conceptual codes, characteristic names of ritual food.
The object of this dissertation work were Serbian national and dialect names of food performing ritual functions, as well as the names of rituals, semantically and motivationally associated with the names of food. To analyze the material, the paper uses the methods of "narrow" ethnolinguistics: the method of semantic reconstruction, ideographic, onomasiological, systemic semantic analysis, the identification of semantic-motivational Parallels between linguistic facts and non-linguistic forms of culture. The source of the material was the dictionaries of the Serbian language and folklore Serbian texts, as well as records of ethnographic character. The analysis of the material allows to determine what types of food in Serbian culture, receive ritual functions and ritual names, to conduct a semantic and motivational analysis of linguistic facts, to characterize and compare the various rites in terms of the characteristics of ritual vocabulary – its quantitative and qualitative characteristics, to identify conceptual codes, characteristic names of ritual food.