Культивирование микроскопических грибов Hypomyces odoratus и Fusarium culmorum. Экстракция биологически активных веществ.
Аннотация
Составлен аналитический обзор литературы, посвященный микроскопическим грибам Hypomyces odoratus и Fusarium culmorum, их свойствам и продуцируемым ими микотоксинам. Подобранна питательная среда для культивирования исследуемых грибов. Проанализировано влияние культуральной жидкости и экстракта полученного при культивировании Hypomyces odoratus на биометрические показатели проростков огурца (F1 Желудь). Описаны штаммы, используемы в работе, приведены методики выполняемых опытов, сделаны выводы по результатам экспериментов.
In the framework of this work, a review of the literature on the microscopic fungi Hypomyces odoratus and Fusarium culmorum, which are produced by the mycotoxin aurofusarin, has been compiled. A nutrient medium for the cultivation of natural mushrooms has been selected. The influence of the culture liquid and the extract obtained during the cultivation of Hypomyces odoratus on the biometric parameters of cucumber seedlings (F1 Acorn) was analyzed.
In the framework of this work, a review of the literature on the microscopic fungi Hypomyces odoratus and Fusarium culmorum, which are produced by the mycotoxin aurofusarin, has been compiled. A nutrient medium for the cultivation of natural mushrooms has been selected. The influence of the culture liquid and the extract obtained during the cultivation of Hypomyces odoratus on the biometric parameters of cucumber seedlings (F1 Acorn) was analyzed.