Корейская кухня как культурный феномен
Аннотация
Мединцева Маргарита Андреевна
Корейская кухня как культурный феномен
Научный руководитель – Мусинова Ирина Александровна
В работе рассматривается национальная корейская кухня и влияние историко-географических, социокультурных, экономических и политических факторов на процесс ее формирования. Автор приходит к выводу о том, что уникальность корейской кухни как культурного феномена заключается в ее философии, оригинальности многовековых традиций, а также ее роли в создании положительного имиджа страны. По мнению автора, в эпоху халлю кухня РК постепенно становится уже не столько национальным, сколько мировым достоянием, вследствие чего возникает опасность потери некоторой аутентичности. Исследование выполнено в рамках междисциплинарного подхода.
Ключевые слова: культура питания, хансик, Корейский полуостров, философия корейской кухни, колониализм, индустриализация, модернизация, халлю.
Medintseva Margarita Andreevna
Korean Cuisine as a Cultural Phenomenon
Musinova Irina Alexandrovna
The paper examines the national Korean cuisine and the influence of historical, geographical, socio-cultural, economic and political factors on the process of its formation. The author concludes that the uniqueness of Korean cuisine as a cultural phenomenon lies in its philosophy, the originality of centuries-old traditions, as well as its role in creating a positive image of the country. According to the author, in the era of the “Korean wave” spreading all over the world, the cuisine of the Republic of Korea is gradually becoming not so much national as world heritage, because of which there is a danger of losing some authenticity. The study was carried out within the framework of an interdisciplinary approach.
Key words: food culture, hansik, Korean Peninsula, philosophy of Korean cuisine, colonialism, industrialization, modernization, hallyu.
Корейская кухня как культурный феномен
Научный руководитель – Мусинова Ирина Александровна
В работе рассматривается национальная корейская кухня и влияние историко-географических, социокультурных, экономических и политических факторов на процесс ее формирования. Автор приходит к выводу о том, что уникальность корейской кухни как культурного феномена заключается в ее философии, оригинальности многовековых традиций, а также ее роли в создании положительного имиджа страны. По мнению автора, в эпоху халлю кухня РК постепенно становится уже не столько национальным, сколько мировым достоянием, вследствие чего возникает опасность потери некоторой аутентичности. Исследование выполнено в рамках междисциплинарного подхода.
Ключевые слова: культура питания, хансик, Корейский полуостров, философия корейской кухни, колониализм, индустриализация, модернизация, халлю.
Medintseva Margarita Andreevna
Korean Cuisine as a Cultural Phenomenon
Musinova Irina Alexandrovna
The paper examines the national Korean cuisine and the influence of historical, geographical, socio-cultural, economic and political factors on the process of its formation. The author concludes that the uniqueness of Korean cuisine as a cultural phenomenon lies in its philosophy, the originality of centuries-old traditions, as well as its role in creating a positive image of the country. According to the author, in the era of the “Korean wave” spreading all over the world, the cuisine of the Republic of Korea is gradually becoming not so much national as world heritage, because of which there is a danger of losing some authenticity. The study was carried out within the framework of an interdisciplinary approach.
Key words: food culture, hansik, Korean Peninsula, philosophy of Korean cuisine, colonialism, industrialization, modernization, hallyu.