Получение функционалного йогурта, обогащенного йодом в биодоступной форме
Аннотация
Выпускная квалификационная работа магистра: Получение функционального йогурта, обогащенного йодом в биодоступной форме.
В работе составлен аналитический обзор литературы по теме исследования, обоснована необходимость производства продуктов питания, обогащенных йодом. Проведено исследование возможности применения добавок «Биойод» и «Йодпропионикс» для обогащения йогурта йодом. Получен функциональный йогурт, обогащенный йодом в органической биодоступной форме, исследованы показатели его качества.
Произведен расчет материального баланса производства 1000 кг готового йогурта. Выполнены технологические расчеты и подбор основного и вспомогательного оборудования. Составлена технологическая и аппаратурная схемы производства.
Master's graduation qualification work (Master’s thesis): Production of functional yogurt enriched with iodine in a bioavailable form.
The work provides an analytical review of the literature on the research topic, justifies the need for the production of food enriched with iodine. The study of the use of additives «Bioiodine» and «Iodinepropionix» for the enrichment of yogurt with iodine was carried out. A functional yogurt enriched with iodine in an organic bioavailable form has been produced, and its quality indicators were have been measured.
The material balance calculations of production of 1000 kg of ready-made yogurt was calculated. Technological calculations and selection of main and auxiliary equipment were done. The technological and instrumental schemes of production are made.
В работе составлен аналитический обзор литературы по теме исследования, обоснована необходимость производства продуктов питания, обогащенных йодом. Проведено исследование возможности применения добавок «Биойод» и «Йодпропионикс» для обогащения йогурта йодом. Получен функциональный йогурт, обогащенный йодом в органической биодоступной форме, исследованы показатели его качества.
Произведен расчет материального баланса производства 1000 кг готового йогурта. Выполнены технологические расчеты и подбор основного и вспомогательного оборудования. Составлена технологическая и аппаратурная схемы производства.
Master's graduation qualification work (Master’s thesis): Production of functional yogurt enriched with iodine in a bioavailable form.
The work provides an analytical review of the literature on the research topic, justifies the need for the production of food enriched with iodine. The study of the use of additives «Bioiodine» and «Iodinepropionix» for the enrichment of yogurt with iodine was carried out. A functional yogurt enriched with iodine in an organic bioavailable form has been produced, and its quality indicators were have been measured.
The material balance calculations of production of 1000 kg of ready-made yogurt was calculated. Technological calculations and selection of main and auxiliary equipment were done. The technological and instrumental schemes of production are made.