Изучение влияния ионизирующего излучения на физико-химические и микробиологические показатели сидра
Аннотация
В рамках данной работы на тему «Изучение влияния ионизирующего излучения на физико-химические и микробиологические показатели сидра» рассматривается метод обработки сидра безопасными для человека дозировками гамма-излучения с целью обеспечения микробиологической чистоты напитка. Было показано, что уже при дозе 10 кГр обеспечивается полная микробиологическая безопасность продукта. Было изучено влияние доз излучения на физико-химические показатели напитка, на его резистентность к болезням и потребительские свойства. Было определено, что доза в 10 кГр не приводит к изменению изучаемых характеристик готового продукта. При увеличении дозы качество продукта ухудшается.
In the work "The study of the effect of ionizing radiation on the physicochemical and microbiological parameters of cider", a method for treating cider with dosages of gamma radiation safe for humans was examined, with further study of the effect of its resistance to diseases and consumer properties of the drink. The prepared cider samples were treated with different doses of ionizing radiation, the chemical composition of the drink was analyzed, and the microbiological safety of the resulting product was evaluated.
In the work "The study of the effect of ionizing radiation on the physicochemical and microbiological parameters of cider", a method for treating cider with dosages of gamma radiation safe for humans was examined, with further study of the effect of its resistance to diseases and consumer properties of the drink. The prepared cider samples were treated with different doses of ionizing radiation, the chemical composition of the drink was analyzed, and the microbiological safety of the resulting product was evaluated.