Получение новых носителей для направленной доставки лекарственных веществ, с использованием реакции Уги
Аннотация
Данная магистерская диссертация посвящена получению микрокапсул с витамином D с использованием системы доставки полимеров на основе наногелей. Эта исследовательская работа в основном основывается на модификации реакции Уги. Пищевые полимеры используются для образования микрогелей для покрытия масляных капель витамина D с добавлением сшивающего агента и формальдегида. Основным преимуществом этого процесса является обеспечение стабильности и повышенной биодоступности витамина D в пищевых продуктах. В качестве дополнительного компонента мы использовали экстракт хлореллы, который является богатым источником полипептидов. Гели, образованные полисахаридами, могут быть заполнены дополнительными компонентами и использоваться для микрокапсулирования. Натуральные полимеры являются биосовместимыми, а также служат естественным стабилизатором и эмульгатором. Оптико-микроскопические исследования конечного продукта выявили сферические капли масла, покрытые микрогелями с диаметром в диапазоне 50-60 мкм. Структурный анализ материаловбыл выполнен с помощью ЯМР-спектроскопии. Метод DLS используется для демонстрации распределения частиц по размерам.
This Master’s thesis work is devoted to the formation of vitamin D microcapsule by using a nanogel-based delivery system of polymers. This research work mainly describes a few modifications of a well-known Ugi method. Food grade polymers are used to form microgels to covers oil droplets of vitamin D with addition to crosslinking agent and formaldehyde. The main advantage of this process is to provide stability and increased bioavailability of vitamin D in food products. We have used chlorella extract, which is a rich source of polypeptides as an additional component. The gels formed by polysaccharides can be filled with additional components and are used for microencapsulation. Natural polymers are biocompatible and serve as natural stabilizer and emulsifier as well. Optical microscopic studies of the final product revealed spherical oil droplets covered by microgels with the diameters in the range of 50-60 µm. Compositional analysis has been made by using NMR spectroscopy. DLS method is used to demonstrate the particle size distribution.
This Master’s thesis work is devoted to the formation of vitamin D microcapsule by using a nanogel-based delivery system of polymers. This research work mainly describes a few modifications of a well-known Ugi method. Food grade polymers are used to form microgels to covers oil droplets of vitamin D with addition to crosslinking agent and formaldehyde. The main advantage of this process is to provide stability and increased bioavailability of vitamin D in food products. We have used chlorella extract, which is a rich source of polypeptides as an additional component. The gels formed by polysaccharides can be filled with additional components and are used for microencapsulation. Natural polymers are biocompatible and serve as natural stabilizer and emulsifier as well. Optical microscopic studies of the final product revealed spherical oil droplets covered by microgels with the diameters in the range of 50-60 µm. Compositional analysis has been made by using NMR spectroscopy. DLS method is used to demonstrate the particle size distribution.