Microbiological production of S-equol (Микробиологическое получение S-эквола)

Разавизаде Саидмахмуд Сайидхуссейн

Аннотация


Five bacterial strains, namely four Bacillus sp. and one Lactobacillus sp., which were supposed to have ability in producing S-equol from daidzein in soya hydrolyzate media with different portions of ingredients of media have been investigated. S-equol was produced by the only one bacterium strain belonging to Bactillus sp., which was cultured in soya hydrolyzate-based nutrient medium containing daidzein. Equol in the liquid medium extract after culturing this strain was identified by a series of detection methods including Thin-Layer Chromatography (TLC), High Performance Liquid Chromatography aligned with mass spectrometry (HPLC-MS) and with diode array detector and Gas Chromatography equipped with mass spectrometer (GC-MS) were used. A new specific bacterium strain with ability of converting daidzein to S-equol in soya hydrolysed media was discovered, however, HPLC analytical results confirmed the small quantity of S-equol, which can be increased in the near future by optimizing nutrient medium composition and culturing conditions.
Пять штаммов бактерий (четыре Bacillus Sр. и один Lactobacillus Sр.) были использованы для превращения даидзеина в S-эквол при их культивировании в питательной среде на основе соевого гидролизата, содержащей также другие органические и неорганические соединения. Найдено, что один штамм бактерии, относящейся к Bactillus Sp. производил S-эквол при культивировании его в среде соевого гидролизата с добавлением дайдзеин. Эквол (именно S-эквол) был обнаружен и идентифицирован с помощью тонкослойной хроматографии (ТСХ), высокоэффективной жидкостной хроматографии с масс-спектрометрометром (ВЭЖХ-МС) и с диодно-матричным детектором (ВЭЖХ-ДМД), газовой хроматографией с масс-спетрометром (ГХ-МС). Количество полученного S-эквола (1% от массы исследованного экстракта) было невелико в связи с тем, что компонентый состав питательной среды и культивирования бактерии не были оптимизированы.